rekonstrukce

I přes vyšší náklady se Češi vrhli do rekonstrukcí

Dle průzkumu Ipsos plánuje svou bytovou situaci změnit nebo ji aktuálně mění více než polovina Čechů. Nejčastěji si chtějí novou nemovitost koupit, případně svou stávající rekonstruovat. Oproti minulým letům kleslo množství novostaveb – počet lidí, kteří si nyní staví rodinný dům, se oproti loňskému roku snížil na čtvrtinu. Za propadem většinou stojí aktuálně nejistá ekonomická situace.

Od Covidu-19 prošel stavební trh velkou proměnou. Přetrhaly se dodavatelské řetězce a ve stavebnictví tak nastal nedostatek stavebních materiálů. Výrobci zvyklí na kontinuální provoz byli nuceni zastavit nákladnou výrobu. „Do toho přišlo úplně jiné chování zákazníků, než se očekávalo. Lidé, kteří trávili více času ve svých domovech, objevovali jejich nedostatky a pouštěli se do rekonstrukčních prací. Vznikla extrémně vysoká poptávka po řemeslnících. Všechno dohromady tak pomalu vedlo k vyšším cenám za materiál a práci,“ popisuje situaci Martin Ekrt, výkonný ředitel portálu NejŘemeslníci.cz, který je největší poptávkovou službou v oblasti řemesel v Česku. Situaci na trhu navíc v loňském roce ovlivnila i energetická krize, válka na Ukrajině a zvýšení hypotečních sazeb.Většina dodavatelů již obnovila své původní vztahy a přísun materiálů, jejich dostupnost je dnes tedy stejná jako před válkou. I ceny materiálů už klesají, ovšem nelze čekat, že se vrátí na předválečné ceny,“ dodává Colin Glover, ředitel stavební společnosti SIS Systémy.

Kromě novostaveb pak nadále pokračuje trend rekonstrukcí, jenž trvá již od dob covidu. Mimo potřeby neodkladných oprav v tomto vývoji hraje značnou roli skutečnost, že se náklady na rekonstrukce pohybují v řádu statisíců a lidé tak své úspory často investují právě do rekonstrukce bydlení, aby je ochránili před inflací a zároveň tak zhodnotili svou nemovitost. Část rekonstrukcí pak slouží ke snížení energetické náročnosti bydlení. „Velký zájem je především o alternativní způsoby vytápění, jako jsou solární panely či tepelná čerpadla, jejichž pořízení vede k energetickým úsporám. Vesměs lze říci, že největší potenciál úspor je u starších budov se staršími technologiemi, ale zaměříme-li se na drobné detaily, lze i u moderních budov nalézt úspory v řádech procent,“ řekl Ondřej Pěnička, ředitel divize Facility management společnosti M2C.

Během posledních tři let se stavba domu výrazně prodražila. „Projekt domu jsme si s manželkou nechali vypracovat již v roce 2020, v té domě jsme měli celý dům odhadnutý na cca 3,7 milionů korun. Jednalo se o cenu bez terénních úprav zahrady, okolí domu a bez plotu,“ povídá Matěj ze Svitavska. V současné době odhaduje, že ho dokončení stavby vyjde na 5 milionů korun.

Ve snaze ušetřit náklady se lidé jako Matěj snaží velkou část stavby zvládnout vlastními silami. Řemeslníky si tak zvou hlavně na úzce specializovanou práci. „Většinu prací jsme realizovali svépomocí, až na střechu, vnitřní omítky a elektroinstalaci. Dům však ještě není dokončený. Je tedy možné, že na co nestačíme, ještě využijeme služeb řemeslníků,“ dodává mladý muž ze Svitavska. V loňském roce byli nejžádanější řemeslníci z oblasti elektroinstalace, instalatérských prací, rekonstrukcí koupelen a zedničiny. „Dlouhodobě však chybí obkladači, pokrývači, kamnáři nebo svářeči. Velká poptávka je také po fasádnících, klempířích, pokrývačích nebo tesařích,“ vyjmenovává Martin Ekrt.

Hypoteční trh dle České bankovní asociace (ČBA) v posledních několika měsících ve srovnání s druhou polovinou minulého roku mírně ožívá. Nicméně ve srovnání se situací těsně před vypuknutím pandemie jsou měsíční objemy poskytovaných hypoték stále o polovinu nižší. Na menší rekonstrukce proto lidé častěji volí úvěr ze stavebního spoření. Například Moneta Money Bank zaznamenala v meziročním porovnání roku 2021 a 2022 dvojnásobný nárůst počtu těchto úvěrů. „Tento trend je možné pozorovat na celém trhu. Oživení této poptávky je logickým vyústěním růstu úrokových sazeb u běžných hypoték. Mezi přednosti tohoto řešení patří možnost získat vyšší úvěr bez nutnosti zajišťovat úvěr nemovitostí. Splatnost úvěru navíc může být až 25 let s možností snížení daňového základu u daně z příjmu,“ řekl místopředseda představenstva MONETA Stavební Spořitelny Petr Toman.

Kromě hypotéky a úvěru ze stavebního spoření mohou lidé na financování přestavby domu využít také půjčku na rekonstrukci bytu. Ta je vhodná pro radikálnější stavební úpravy, úpravy bytového jádra či rekonstrukci kuchyně. Banka však vyžaduje doklad o tom, že byly finance skutečně využity na zvelebení domova. Poslední možností je pak klasický spotřebitelský úvěr. Ačkoliv je velmi flexibilní a bezúčelový, obecně se kvůli tradičně vyšším úrokům hodí spíše pro financování menších úprav domácnosti.

Autor: Václav Junek

12 ledna, 2023Novinky Společnosti
Nový člen rodiny SIS – Renewables

Uvažujeme ekologicky! Záleží nám na budoucnosti naší planety, a chceme naše projekty budovat s důrazem na obnovitelné zdroje. Proto jsme se spojili s Matějem Houdkem - dodavatelem fotovoltaických elektráren REsolutions. s.r.o. Výhodou našich projektů je, že s našimi klienty vždy komunikujeme jejich cíle a záměry, na základě čehož vytvoříme koncept, který se maximálně potkává s jejich představami. Navíc ani není potřeba, aby měl klient kapitál pro realizaci fotovoltaické elektrárny. V našem rozhovoru si poslechněte, jak to celé funguje.

9 února, 2023Novinky Společnosti
SIS fandí rugby!

Jsme hrdí na to, že jsme se mohli stát hlavním sponzorem České rugbyové unie. Tato unie na českém sportovním poli působí již od roku 1993 a je řídícím orgánem ragby v České republice. V současné době sdružuje 37 rugbyových klubů po celé zemi. Jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli podpořit tento krásný sport, jsou […]

3 července, 2023Novinky Společnosti
Pilsner Experience v Praze

SIS je potěšena, že byla generálním dodavatelem Pilsner Experience, který byl nedávno otevřen v centru Prahy. Přestavba 3patrového, původně obchodu Julius Meinl, představovala mnoho výzev, jak po technické stránce, tak ve vztahu k problematice kulturniho dědictví, ale díky velmi úzké spolupráci s Portland Trust, BRC Imagination Arts a Plzeňským Prazdrojem, jsou dokončené prostory důkazem tohoto […]

This site is registered on wpml.org as a development site.